Thursday, July 16, 2009

Ho Chi Minh City - gåtur

Lonely Planet har en fin spasertur på cirka 5km som vi bestemmer oss for å gå. Og plasserer et svømmebassengbesøk midt i turen, da det er kokvarmt. Aner ikke grader, men varmt og høy luftfuktighet!

Turen starter gjennom et marked som har alt fra frukt til stoler og sofaer. Har sett markeder før, så kjøper en lommebok og går videre. Løse penger i lomma er ikke så lurt i storby med mange klåfingra mennesker. Innen vi har kommet til markedet har vi blitt spurt av cirka 20 xe om (mopeder som er litt taxi) om "sir motorcycle", "sir madam motorcycle", "sir honda", "sir madam go trip" osv osv... Samme gjelder 3 hjulede sykler (cyclos). Vi har bestemt oss for å gå og sier no no no til vi blir litt koko.

Vi kommer på feil side av museet og prøver å gå rundt den ene veien, men det virker feil. Går tilbake og en peker rundt hjørnet. Endelig framme... Det viser seg jo å være 10 meter fra der vi snudde rundt hjørnet, men ser ikke helt ut som inngang til et museum.

Ho Chi Minh Museet er ikke noe særlig egentlig. Litt rotete, noen som driver med bryllupsbilleder foran museet og inne på museet, som gjør det hele litt mer uoversiktlig. Går litt rundt og ser utviklingen av byen fra tidligere til nå. Litt om økonomisk utvikling, handel og turisme. Litt om fra det var fransk koloni, litt om landbruk... Noen tanks og fly utenfor, men lite om vietnamkrigen. Etter en drøy time går vi litt videre mot en cafe som er anbefalt, og tar lunch. Den var absolutt super, med masser av lokale. Og etter å ha spist, forstår vi hvorfor det er så mange mennesker der. Noen ved siden av oss prøver å si "no chili", "not hot", men det forstår ikke servitørene helt. Tips om man er kresen på mat: Ta med parlør eller velg et annet land... Mulig at mye europeisk mat er lekkert, men vietnamesisk mat er også ekstremt godt!

Etter lunch går vi til "War Remnants Museum". Et museum som må ses av alle som tar til HCMC. Det starter med opprøret mot frankrike, som hadde Vietnam som koloni. Her viser det seg jo at franskmennene burde ha fattet hintet, så hadde de unngått å få en krig etter 2. verdenskrig her nede. Videre er det litt bakgrunnsstoff om hvorfor landet ble delt i nord/syd som igjen leder opp til den kjente Vietnamkrigen. Her er materialet veldig fint fra en europeers synspunkt, men jeg er glad jeg ikke er amerikansk! Det er skremmende å se hva amerikanerne faktisk gjorde her nede, og hvor unødvendig det var. Det er stadigvekk cirka 270 kg sprengstoff per kvadratkilometer som er udetonert i landet. Primært rundt et område som heter DMZ. Hvert år skades cirka 20.000 av dette. Masse forferdelige bilder som vi ser litt på, og gjør at alle er veldig stille på museet. Jeg blir kvalm av det hele. Videre er det litt om hvor fantastisk kamp Viet Kong gjorde mot amerikanerne, så synspunktet er jo veldig dreid en vei, men uansett, etter å ha lest en del om krigen her nede og sett hva det har gjort i landet, så får Vietnam tommelen opp og USA igjen tommelen ned. Hva som faktisk skremmer mer er jo at det samme gjentok seg i Kuwait, i Afghanistan og nå i Irak. Ettervirkningene er enorme, og USA skal nok være glade for at vietnameserne er så tilgivende.

Ferdig med den utstillingen, så går vi for å bade litt. Deilig å kjøle seg ned ja! Får ikke oppbevart kamera og penger, så en bader av gangen, men det er jo fint nok. Begge klarer å svømme "mot" enveis-retningen og fløyter kommer fra vaktene... Svømmeretning i basseng var nytt for meg, men det var jo masse mennesker der.

Går videre og passerer masse skutere over alle gater. Begynner å bli litt mer avslappet av å ha cirka 10-15 skutere i fullfart forbi på hver side. Gå langsomt, så tilpasser de seg hvor du står. Crazy måte å gå over veien på. Går tilbake til hotellet, og slapper av litt før vi går ut for å spise Pho Ga (som er nudelsuppe med kylling - Vietnamesisk spesialitet). Det står anbefalt noe som heter Pho 24 som er en fastfood kjede for Pho. Smaker helt utmerket, men ikke så spennende.

No comments:

Post a Comment